Z okazji moich imienin, które obchodzę pod koniec lipca przygotowałam małe
przekąski. Humus, pieczywo czosnkowe, jajka nadziewane pieczarkami, koreczki z
sera żółtego i oliwek, szynka parmeńska. Przepis na humus publikowałam już na
blogu, tym razem dodałam do oryginalnego przepisu słoiczek oliwek i
trochę przecieru pomidorowego…humus wyszedł pyszny.
Jajka:
Sześć dużych jajek ugotowanych na twardo
10 pieczarek
Łyżka majonezu
Połowa dużej cebuli
Oliwa z oliwek,
Sól i pieprz oraz świeże zioła do posypania
Jajka przekroić, wyjąć ostrożnie żółtka i przełożyć do
blendera. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i szklimy pokrojoną cebulę i
pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż pieczarki puszczą wodę.
Cebulę i pieczarki przekładamy do żółtek (nie dodajemy sosu z pieczarek,
ponieważ nasz farsz będzie zbyt wodnisty), dodajemy łyżkę majonezu. Blendujemy
na gładką masę, którą przekładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Zimną
masą z żółtek i grzybów wypełniamy
białka, dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Natychmiast podajemy na
stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz