czwartek, 1 sierpnia 2013

Faszerowane jajka





Z okazji moich imienin, które obchodzę pod koniec lipca przygotowałam małe przekąski. Humus, pieczywo czosnkowe, jajka nadziewane pieczarkami, koreczki z sera żółtego i oliwek, szynka parmeńska. Przepis na humus publikowałam już na blogu, tym razem dodałam do oryginalnego przepisu słoiczek oliwek i trochę przecieru pomidorowego…humus wyszedł pyszny.

Jajka:
Sześć dużych jajek ugotowanych na twardo
10 pieczarek
Łyżka majonezu
Połowa dużej cebuli
Oliwa z oliwek,
Sól i pieprz oraz świeże zioła do posypania

Jajka przekroić, wyjąć ostrożnie żółtka i przełożyć do blendera. Na patelnię nalewamy trochę oliwy i szklimy pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż pieczarki puszczą wodę. Cebulę i pieczarki przekładamy do żółtek (nie dodajemy sosu z pieczarek, ponieważ nasz farsz będzie zbyt wodnisty), dodajemy łyżkę majonezu. Blendujemy na gładką masę, którą przekładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Zimną masą z żółtek  i grzybów wypełniamy białka, dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Natychmiast podajemy na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz