Smażona ryba (Whiting)
W pobliskim sklepie z rybami (mieszkam w Irlandii), który
często odwiedzam zobaczyłam małe, wyfiletowane już ryby, nazywają się whiting i
jak zapewnił sprzedawca dobrze nadają się do smażenia.
Postanowiłam, po raz kolejny, skorzystać z Wikipedii, by dowiedzieć
się odrobinę więcej o tych rybach: The fish originally known by the name
'whiting' in English is Merlangius merlangus, in the family Gadidae. This species inhabits the eastern
Atlantic Ocean and the Mediterranean Sea, as well as the North Sea on the East
Coast of Britain. In the USA, it is commonly known as the English whiting.
Składniki:
4 wyfiletowane rybki bez głowy
Sól, pieprz, czosnek
Oliwa z oliwek
Masło
Mąka
Dwa jajka
Pomidorki koktajlowe
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek a na niej łyżkę masła.
Umyte ryby panieruję w mące i jajku (do jajka dodaję sól, pieprz, przeciśnięty
przez praskę czosnek), smażę około 5 minut z każdej strony, w trakcie smażenia
dodaję pomidorki, (które winny się również lekko podsmażyć).
Rybę podajemy polaną sosem winegret w
towarzystwie tosta z masłem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz