czwartek, 15 sierpnia 2013

Smażona ryba (Whiting)



Smażona ryba (Whiting)
W pobliskim sklepie z rybami (mieszkam w Irlandii), który często odwiedzam zobaczyłam małe, wyfiletowane już ryby, nazywają się whiting i jak zapewnił sprzedawca dobrze nadają się do smażenia.

Postanowiłam, po raz kolejny, skorzystać z Wikipedii, by dowiedzieć się odrobinę więcej o tych rybach: The fish originally known by the name 'whiting' in English is Merlangius merlangus, in the family Gadidae. This species inhabits the eastern Atlantic Ocean and the Mediterranean Sea, as well as the North Sea on the East Coast of Britain. In the USA, it is commonly known as the English whiting.

Składniki:
4 wyfiletowane rybki bez głowy
Sól, pieprz, czosnek
Oliwa z oliwek
Masło
Mąka
Dwa jajka
Pomidorki koktajlowe

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek a na niej łyżkę masła. Umyte ryby panieruję w mące i jajku (do jajka dodaję sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek), smażę około 5 minut z każdej strony, w trakcie smażenia dodaję pomidorki, (które winny się również lekko podsmażyć).  

 Rybę podajemy polaną sosem winegret w towarzystwie tosta z masłem ziołowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz