Jak
podaje anglojęzyczna Wikipedia tortilla to typowo hiszpańskie danie, którego główne składniki to jajka i ziemniaki podsmażone na oliwie z oliwek.
The Tortilla Española, referred to in the
English language as Tortilla, Spanish Omelette or Spanish
Tortilla (not to be confused with the Mexican maize
tortilla), is a typical Spanish
dish consisting of a thick egg omelette made
with potatoes and
fried in olive oil.
Składniki na dużą żeliwną patelnię:
5
dużych ziemniaków
6
jaj
Żółty
ser
6
małych pomidorów
Około 20 pieczarek
Średnia
cebula
Oliwa
z oliwek
Masło
Sól
Pieprz
+ pieprz cayenski, jeśli ktoś lubi.
Ziemniaki
obieramy, kroimy w plastry grubości 1 do 1,5 cm i gotujemy kilka minut na
parze (tak, by były w połowie miękkie). W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy
pieczarki, odrobinę wody i dusimy (pod przykryciem) doprawione pieprzem i solą przez kilka minut.
W
międzyczasie roztrzepujemy w misce jajka, dodajemy sól, pieprz i żółty ser.
Włączamy
funkcję grill w naszym piekarniku, temperatura 200 stopni.
Na dużą
patelnię nalewamy kilka łyżek oliwy (około dwóch, trzech) i dodajemy odrobinę
masła. Podsmażamy ziemniaki na złoty kolor. Gdy ziemniaki są już złote dodajemy
pieczarki z cebulą i przekrojone na pół pomidory. Po około 2 minutach zalewamy wszystko jajkami
z serem. Po trzech minutach, gdy jajka
zetną się od spodu tortillę przekładamy do piekarnika pod grill (na około 5
minut) do czasu aż góra potrawy pięknie się zezłoci. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz