poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Spanish tortilla z ziemniakami, pieczarkami i pomidorami






Jak podaje anglojęzyczna Wikipedia tortilla to typowo hiszpańskie danie, którego główne składniki to jajka i ziemniaki podsmażone na oliwie z oliwek.

The Tortilla Española, referred to in the English language as Tortilla, Spanish Omelette or Spanish Tortilla (not to be confused with the Mexican maize tortilla), is a typical Spanish dish consisting of a thick egg omelette made with potatoes and fried in olive oil.


Składniki na dużą żeliwną patelnię:
5 dużych ziemniaków
6 jaj
Żółty ser
6 małych pomidorów
Około 20 pieczarek
Średnia cebula
Oliwa z oliwek
Masło
Sól
Pieprz + pieprz cayenski, jeśli ktoś lubi.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości 1 do 1,5 cm i gotujemy kilka minut na parze (tak, by były w połowie miękkie). W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, odrobinę wody i dusimy (pod przykryciem) doprawione pieprzem i solą przez kilka minut.
W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajka, dodajemy sól, pieprz i żółty ser.
Włączamy funkcję grill w naszym piekarniku, temperatura 200 stopni.
Na dużą patelnię nalewamy kilka łyżek oliwy (około dwóch, trzech) i dodajemy odrobinę masła. Podsmażamy ziemniaki na złoty kolor. Gdy ziemniaki są już złote dodajemy pieczarki z cebulą i przekrojone na pół pomidory.  Po około 2 minutach zalewamy wszystko jajkami z serem.  Po trzech minutach, gdy jajka zetną się od spodu tortillę przekładamy do piekarnika pod grill (na około 5 minut) do czasu aż góra potrawy pięknie się zezłoci. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz